Sigurnost i izazovi plivanja u Seini za Olimpijske igre Pariz 2024: kako se grad nosi s problemom zagađenja vode uoči velikog događaja

Olimpijske igre u Parizu 2024. uključuju plivanje u rijeci Seini, unatoč dugogodišnjoj zabrani zbog zagađenja. Pariz ulaže milijarde eura u čišćenje vode kako bi osigurao sigurnost sportaša, ali izazovi ostaju.

Sigurnost i izazovi plivanja u Seini za Olimpijske igre Pariz 2024: kako se grad nosi s problemom zagađenja vode uoči velikog događaja
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Pet očekivanih događaja na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. uključivat će muške i ženske utrke na 10 kilometara maratonskog plivanja, kao i 1.500 metara plivački dio triatlona.
Ovi događaji će se održati u rijeci Seini u središtu Pariza. Plivači, uključujući četvero Australaca, prolazit će pored poznatih znamenitosti kao što je Muzej d'Orsay dok plivaju kroz povijesno srce grada.

No, postavlja se pitanje hoće li to biti sigurno za plivače? Rijeke koje prolaze kroz velike gradove često su zagađene, bilo od oborinskih voda, kemijskog zagađenja ili izlijevanja otpadnih voda.
Dok maratonci prolaze pored Muzeja kanalizacije u Parizu, mogli bi se zapitati je li voda čista.

Više od 100 godina plivanje u Seini je bilo zabranjeno zbog zabrinutosti oko utjecaja vode na ljudsko zdravlje. Vlasti rade na čišćenju vode, ulažući 1,3 milijarde eura u poboljšanje kvalitete vode. Cilj je smanjiti bakterijsku kontaminaciju za 75% prije nego prvi plivač uđe u vodu. Ove mjere imaju utjecaj, ali nedavne obilne kiše uzrokuju skokove u razini bakterija.

Dok dužnosnici ostaju optimistični, postoji plan B u slučaju da Sena ne bude sigurna.

Zašto plivati u Seini?
Urbane rijeke imaju upitnu reputaciju, ali ovo nije prvi put da se rijeka Sena koristi za olimpijsko plivanje.
Na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine, sedam plivačkih događaja održano je u rijeci. Tada su igre bile prve moderne Olimpijske igre gdje su žene mogle sudjelovati u nekim sportovima, ali plivanje nije bilo jedan od njih.

Australski plivač Frederick Lane morao je plivati pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva jer Australija tada još nije imala zastavu do Federacije sljedeće godine. Osvojio je dvije zlatne medalje. Jedna je bila za utrku na 200 metara slobodnim stilom, a druga za bizarnu utrku koja se više nikada nije održala: utrku s preprekama na 200 metara, gdje su plivači morali prelaziti preko stupova i čamaca.
Ove Olimpijske igre također su vidjele prvu i posljednju utrku pod vodom, koja je također bila u Seini.

Tada je voda Sene bila čišća jer je ljudski otpad imao stvarnu tržišnu vrijednost kao gnojivo, te nitko nije razmišljao o bacanju otpada u rijeke. Međutim, s vremenom su se razvili kanalizacijski sustavi i pojavila se druga gnojiva poput guana i mineralnih gnojiva.
Do početka 20. stoljeća većina gradskih otpadnih voda završavala je u Seini. Godine 1923. zabrana plivanja stupila je na snagu. Godinu dana kasnije, Pariz je po drugi put bio domaćin Olimpijskih igara, a plivači su se natjecali u bazenima dugim 50 metara.

Kako očistiti rijeku poput Sene?
Čišćenje Sene je izazov. Pariz je dom za 11 milijuna ljudi, s mnogo industrije. Urbane rijeke gotovo su uvijek zagađene otpadom iz okolnog grada.
Propuštanje i prelijevanje kanalizacijskih sustava glavni su izvor zagađenja. U mjestima poput Ujedinjenog Kraljevstva, izlijevanje kanalizacije u vodotoke postalo je veliki politički problem.

Kada otpadne vode dospiju u rijeke, one nose zagađivače i opasne količine mikroorganizama koji uzrokuju bolesti, poput Escherichie coli (poznate kao E. coli). Netretirana voda može sadržavati viruse, bakterije i protozoe koje uzrokuju bolesti.
U pripremama za Igre, vlasti su radile na poboljšanju kvalitete vode dovoljno da se neka olimpijska plivanja vrate u Seinu. Oborinske vode - često zagađene psećim izmetom ili preljevima kanalizacije - čiste se prije nego što se ispuste u rijeku.

Usprkos novcu i naporima, još uvijek postoje pitanja hoće li to biti dovoljno za jamčenje sigurnosti plivača. Razine bakterija dosegle su rizične razine većinu dana u lipnju zbog neuobičajeno jakih kiša, ali voda se poboljšala u srpnju.

Ovaj tjedan, francuska ministrica sporta Amélie Oudéa-Castéra plivala je nekoliko metara u Seini kako bi umirila zabrinutost.

Za razliku od toga, ostali olimpijski plivački događaji održat će se u novokonstruiranom bazenu dugom 50 metara, koji će imati vrlo dobru kvalitetu vode. Voda u bazenu filtrira se i tretira dezinficijensima poput klora ili broma. Redovito će se testirati kako bi se osigurala optimalna kvaliteta vode.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020., triatlonci su morali plivati u zagađenoj Tokijskoj luci. Slične zabrinutosti oko bolesti pokazale su se neutemeljenima. Pravi izazov bila je velika vrućina.

Što je u igri?
Najvjerojatniji ishod ako se utrke održe kada su razine bakterija nesigurne bilo bi dobivanje gastrointestinalne infekcije.
Službenici imaju određenu kontrolu nad ovim. Kontaminacija je najgora nakon jakih kiša. Utrke bi se mogle odgoditi ako bude potrebno.

Mnogi plivači - osobito oni koji se natječu u otvorenim vodama - poznaju plivanje u vodi s određenom razinom zagađenja. Neki to vide kao rizik koji se isplati. Talijanski dvostruki svjetski prvak Gregorio Paltrinieri rekao je u siječnju:

"Čak i ako je voda prljava, radije bih plivao u električnoj atmosferi u središtu Pariza nego u anonimnom dijelu vode."

Organizatori Pariza 2024. prethodno su upozorili da nema plana B za utrke na 10 km maratona u Seini ako testiranje kvalitete vode bude neodgovarajuće. Ali to se sada promijenilo. Ako rijeka ne bude dovoljno čista, plivanje na otvorenom premjestit će se na mjesto za veslanje.

Olimpijski triatlon planiran je oko plivačke etape u Seini. Ali triatlonci su obaviješteni da bi plivačka etapa mogla biti preskočena ako voda bude nesigurna, što bi utrku pretvorilo u duatlon trčanja i biciklizma.

Kako se svjetska pozornost okreće prema Parizu, mnogi će zabrinuti dužnosnici iza kulisa nadati se da će njihov trud na čišćenju Sene uroditi plodom.

Original:
Ian A. Wright
Izvanredni profesor znanosti o okolišu, Sveučilište Western Sydney

Kreirano: subota, 20. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Monika Kvik

Monika Kvik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, koja svojim čitateljima donosi najsvježije vijesti i zanimljivosti iz svijeta sporta i rekreacije u Karlobagu i okolici. Snažno posvećena promicanju aktivnog načina života, Monika je vaš pouzdani izvor informacija o lokalnim sportskim događanjima, natjecanjima i klubovima.

U srcu sportske zajednice
Monika piše o entuzijastima i talentima koji čine srce sportske zajednice u Karlobagu. Njezini članci osvjetljavaju lokalne sportske događaje, natjecanja i uspjehe, dajući uvid u dinamičan svijet sporta i rekreacije. Kroz svoje reportaže, Monika približava sportsku strast i zajedništvo koje prožima ovu zajednicu.

Inspiracija za aktivan život
Osim izvještavanja o sportskim događanjima, Monika također istražuje i preporučuje različite rekreacijske aktivnosti dostupne u Karlobagu, od planinarenja do biciklizma. Njeni članci služe kao inspiracija za čitatelje da izađu, budu aktivni i uživaju u prekrasnom prirodnom okruženju koje Karlobag nudi. Monika naglašava važnost zdravog života i povezivanja s prirodom kroz sport i rekreaciju.

Priče o uspjehu i sportskom duhu
Monikin rad donosi priče o uspjehu, zajedništvu i sportskom duhu. Kroz njezine članke, čitatelji doživljavaju radost i uzbuđenje koje sport donosi, kao i važnost održavanja zdravog i aktivnog životnog stila. Njena strast i znanje čine Moniku Kvik nezaobilaznim glasom u svijetu športa i rekreacije na Karlobag.eu.